Συνέντευξη της Χαριτίνης Μπέη Προέδρου της «Ένωσης Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Υπηρεσίας» και Γενικής Γραμματέως της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών»


Συνέντευξη της Χαριτίνης Μπέη - Προέδρου της «Ένωσης Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Υπηρεσίας» και Γενικής Γραμματέως της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών»

Η Χαριτίνη Μπέη εκτός των υπηρεσιακών της καθηκόντων είναι  πρόεδρος σε πρωτοβάθμια συνδικαλιστική ένωση στο Λιμενικό Σώμα και συγκεκριμένα στην «Ένωση Λ.Σ. Κεντρικής Υπηρεσίας - Ε.Λ.Σ.Κ.Υ.» αλλά και Γενική Γραμματέας στην «Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών - Π.Ο.Λ.»

 Ερώτηση : Γιατί στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (Π.Ο.Λ.) ;
Απάντηση: Η αγάπη μου για τον συνάδελφο και η θέληση για προσφορά με χαρακτήριζε πάντα, όμως από το 2016 και έπειτα εκδηλώθηκε με την ενεργή ενασχόλησή μου στα συνδικαλιστικά δρώμενα του Λ.Σ.. Δεν σας κρύβω βέβαια ότι η πρώτη μου επαφή δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντική, το αντίθετο μάλλον θα έλεγα, αφού πολύ γρήγορα διαπίστωσα το μεγάλο συνδικαλιστικό έλλειμμα και την αδυναμία ανάσχεσής του από την Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. και τις Ενώσεις της και μάλιστα σε μια εποχή με έντονα κοινωνικά και εργασιακά προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά αποφάσισα να το παλέψω. Όμως η παράνομη απόφαση μελών του Δ.Σ. της «Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αττικής Πειραιά και Νήσων – Ε.Π.Λ.Σ.Α.Π.Ν.» να διαγράψουν έξι μέλη από την Ένωση και κατ΄ επέκταση και από την Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ., μεταξύ αυτών και εμένα, επειδή είμαστε μέλη του πολιτιστικού συλλόγου ΣΥ.ΜΕ.Λ.Σ, μου στέρησε αυτή τη δυνατότητα. Δεν με σταμάτησε όμως.
Θέλω να τονίσω ότι τα έξι μέλη έχουμε δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη και το αναφέρω καθαρά για λόγους ηθικής αποκατάστασης, καθώς από την ημέρα έκδοσης της σχετικής απόφασης, ουδείς από εμάς ασχολήθηκε για να συμμετάσχει σε ένα όργανο που έχει χάσει προ πολλού τον προσανατολισμό του. Αυτά όμως αποτελούν παρελθόν. Το παρόν και το μέλλον έχουν όνομα και αυτό είναι Ένωση Λ.Σ. Κεντρικών Υπηρεσιών (Ε.Λ.Σ.Κ.Υ.)  και κατ΄ επέκταση  Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (Π.Ο.Λ.). Είναι μία ένωση και μια ομοσπονδία που ήρθανε για να μείνουν, ήρθαν για να αλλάξουν το ρουν των δρώμενων στο Λιμενικό Σώμα, πλαισιωμένο από νέους συναδέλφους με όρεξη για δουλειά, με όραμα, με θέληση και προπάντως απαλλαγμένη από θεωρήσεις του παρελθόντος, από παγιωμένες και λανθασμένες μεθόδους αντιμετώπισης των καταστάσεων.Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι μπορούμε, παρά τις αντιξοότητες, να ενώσουμε το διχασμένο παρελθόν και να κοιτάξουμε όλοι μαζί με αισιοδοξία το μέλλον.
Η παρουσία μου στη Π.Ο.Λ. έχει ως βασικό σκοπό την ανάδειξη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Χωρίς εκπτώσεις και χωρίς αφορισμούς. Από τον συνάδελφο για τον συνάδελφο. Αυτή είναι η επιθυμία μου, αυτός είναι ο σκοπός μου και για αυτό αγωνίζομαι.

Ερώτηση : Ποιος είναι ο βασικός σας στόχος ;
Aπάντηση: Πρωτίστως θεωρώ ότι πρέπει τόσο ως συνάδελφοι όσο και ως συνδικαλιστικό κίνημα, να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο της γυναίκας στο Λ.Σ.
Σε μία εποχή αλλαγών, ανατροπών και ανακατατάξεων σημαντικός είναι ο ρόλος του γυναικείου φύλου στην εξέλιξη της Ελληνικής κοινωνίας και στη διαμόρφωση των συνθηκών που θα δώσουν το στίγμα των νέων δεδομένων πάνω στις οποίες θα κληθούμε να εργαστούμε και να θέσουμε τις βάσεις για το μέλλον του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς επίσης και των μελλοντικών στελεχών, αυτού.
Το Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ. λόγω της στρατιωτικής του δομής αποτέλεσε μαζί με τα υπόλοιπα Σώματα Ασφαλείας το τελευταίο «κάστρο» όπου η εργασία των γυναικών αποτελούσε για πολλά χρόνια ταμπού. Αυτό το βίωσαν με οδυνηρό τρόπο οι πρώτες γυναίκες που εισήχθησαν στο Σώμα μετά το 1980.
Από το 2000 όμως και έπειτα η προσπάθεια ένταξης νέων στελεχών στο Λ.Σ με σκοπό όχι μόνο την αριθμητική ενίσχυση, αλλά και το μορφωτικό του επίπεδο, προσέγγισε μεγάλο αριθμό γυναικών, ο οποίος εν μέρει διατάραξε την ισορροπία και τη φιλοσοφία ενός σχεδόν ανδροκρατούμενου, έως τότε, Στρατιωτικού Σώματος.
Παρά τις αρχικές δυσκολίες, οι γυναίκες κατάφεραν να εναρμονιστούν με τη σύγχρονη δομή και λειτουργία του Λιμενικού Σώματος και πλέον όλα τα στελέχη μαζί - άνδρες και γυναίκες - αλληλοσυμπληρώνονται και έχουν οδηγήσει το Λιμενικό Σώμα πρώτο στη συνείδηση των Ελλήνων ως κύριο θεματοφύλακα της Εθνικής μας κυριαρχίας και της ασφάλειας των πολιτών στον τομέα αρμοδιότητάς του.
Για το λόγο αυτό βασικός μας σκοπός είναι να ενεργοποιηθεί η Γραμματεία Γυναικών της Π.Ο.Λ. προκειμένου να προσεγγίσουμε τις γυναίκες συναδέλφους σε κάθε υπηρεσία ώστε να ασχοληθούν με θέματα καθημερινής φύσης παράλληλα με τον ρόλο που καλούμαστε να διαδραματίσουμε ως Λιμενικοί, ως Σύζυγοι και ως Μητέρες.
Δυστυχώς, η παρουσία των γυναικών σε οποιοδήποτε ενεργό ρόλο έχει επηρεαστεί από τα κατάλοιπα του παρελθόντος και η εμπλοκή τους στα κοινά του Σώματος ακόμη αντιμετωπίζεται με δυσπιστία. Και αυτό πρέπει να αλλάξει!

Ερώτηση : Ποιες είναι οι πρώτες σας κινήσεις ;
Απάντηση: 
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών ήρθε για να μείνει. Ήρθε για να ενώσει. Ήρθε για να προτάξει το εμείς. Ήρθε για να συνδράμει τους συναδέλφους! Είμαστε εδώ για όλους του Λιμενικούς, σε όποιο μέρος της Ελλάδας και να υπηρετούν, για να τους ακούσουμε, να τους συμπαρασταθούμε, να τους συμβουλέψουμε και γιατί όχι αν χρειαστεί να παλέψουμε για τη δικαίωση του κάθε συναδέλφου σε υπηρεσιακά θέματα.
Το 2020 ήταν μια χρονιά πολύ δύσκολη για όλους μας τόσο λόγω της πανδημίας όσο και λόγω των ροών μεταναστών στο Αιγαίο. Πολλοί συνάδελφοι χρεώθηκαν εξετάσεις για τον κορονοϊό κάτι το οποίο θα έπρεπε να παρέχεται εξ αρχής δωρεάν. Η υγεία των συναδέλφων και των οικογενειών τους θα έπρεπε να είναι πρώτο στην ατζέντα οποιουδήποτε κρατούντος. Τα στελέχη που υπηρετούν στην παραμεθόριο, στα πλωτά και στις Υπηρεσίες, πρέπει να στηριχθούν από το Σώμα. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο θα δοθούν και κίνητρα σε συναδέλφους να δηλώσουν στις μεταθέσεις νησιά Ανατολικού Αιγαίου καθώς και μέρη με ελλιπή οργανική σύνθεση. Η αποζημίωση των νυχτερινών είναι ένα πάγιο αίτημα όλων των στελεχών του Λ.Σ. Με απλά λόγια, δεν πληρωνόμαστε όσα δουλεύουμε. Κάποτε πρέπει να σταματήσει η αδικία εις βαρος όλων των συναδέλφων. Ήρθε ο καιρός να αποκατασταθεί η αδικία στο ασφαλιστικό σύστημα της τριετίας των καταταγέντων 1990-1995, η μάχιμη πενταετία, η αναγνώριση ετών σπουδών των Α.Ε.Ν. κ.α. Οι μεταθέσεις δε, είναι καθημερινά θέμα ανησυχίας και προβληματισμού των συναδέλφων. Δεν υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορούμε να πούμε ότι κινούμαστε. Κάθε φορά που αλλάζει το ΠΔ των μεταθέσεων πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Χρειαζόμαστε ένα ξεκάθαρο ΠΔ το οποίο θα αναγνωρίζει τις Υπηρεσίες του προσωπικού του Λ.Σ., θα μας κατοχυρώνει και πρωτίστως δεν θα μας κάνει να καρδιοχτυπούμε κάθε φορά που πλησιάζει ο Μάιος λες και δίνουμε πανελλήνιες εξετάσεις.

Ερώτηση: Πως οραματίζεστε το μέλλον στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε συνδικαλιστικό και όχι μόνο επίπεδο;
Απάντηση: Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα χαράξουμε νέους δρόμους, θα κερδίσουμε ξανά τη χαμένη εμπιστοσύνη των συναδέλφων, θα συμβάλλουμε ουσιαστικά στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε μία εποχή που οι αλλαγές στα ασφαλιστικά και τα εργασιακά ζητήματα πλήττουν κάθε έναν από εμάς όλο και περισσότερο, θα προτάξουμε την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό και κυρίως θα λειτουργήσουμε με ηθική, λογική, συνέπεια και σύνεση. Με αυτά ως «προίκα» είναι βέβαιο ότι ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι το Λιμενικό Σώμα και οι υπηρεσίες που αυτό παρέχει στην κοινωνία και στη χώρα. Πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί, να πιστέψουμε στο νέο, στο καινοτόμο, στο διαφορετικό και να συμπορευτούμε στο μέλλον με κοινό όραμα και ελπίδα.
Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών, τα χρόνια που έρχονται δεν θα είναι εύκολα για κανέναν μας. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε νεά δεδομένα, να δράσουμε υπεύθυνα και αποτελεσματικά για να μπορέσουμε να βρεθούμε προ των γεγονότων και να μην εκπλαγούμε από τις εξελίξεις. Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι, είναι κάτι το οποίο τονίζω και θα το λέω συνέχεια, διότι οι διχόνοιες και οι έριδες ποτέ δεν είχαν αποτέλεσμα, ούτε θα έχουν θέση στο μέλλον. Ένα μέλλον το οποίο εμείς οραματιζόμαστε λαμπρό και φωτεινό για το Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη του, ένα Λιμενικό Σώμα που είναι στην γραμμή της δράσης, στο μέτωπο των εξελίξεων και θα συνεχίσει να είναι για πολλά χρόνια. Ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο με αρωγό τον συνάδελφο και εμείς υποσχόμαστε να είμαστε εκεί για όλες και όλους εσάς.-

Νεότερη Παλαιότερη