Κύριε Πλαστουργέ, η Ένωση ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΩΝ είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (ΠΟΛ). Ποιος ο λόγος ίδρυσης της Ένωσής σας και ποια ανάγκη έρχεται καλύψει η ίδρυση νέας Ομοσπονδίας; Τι είναι αυτό στη δράση και τη λειτουργία της ΠΟΕΠΛΣ που απογοήτευσε τόσους Λιμενικούς και τους κάνει σήμερα να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην ΠΟΛ;
Θέλω καταρχήν κ. Γαρδίκη να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μου δίνετε και πριν απαντήσω στην ερώτηση σας θα ήθελα να κάνω μια μικρή παρένθεση περί συνδικαλισμού και συνδικαλιστών.
Το έργο των συνδικαλιστών καταστατικά έχει ως σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε επίπεδο εργασιακό, οικονομικό, ασφαλιστικό κοινωνικό και όταν χρειάζεται καλούμαστε να καταγγείλουμε παραβιάσεις της νομοθεσίας και των κανονισμών που αφορούν τους συναδέλφους, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Τα τελευταία χρόνια είδαμε προσωπικές έριδες και συντεχνίες να έχουν απενεργοποιήσει το Συνδικαλιστικό κίνημα στο Λιμενικό Σώμα, που θεσμοθετήθηκε μετά από πολλούς αγώνες, στους οποίους ορισμένοι από εμάς ήμασταν εξ’ αρχής παρόντες. Αντιληφθήκαμε ότι δε λειτουργούσε ο συνδικαλισμός υπέρ των συναδέλφων, αλλά αντίθετα, σε περίοδο μεγάλης συμπίεσης το συνδικαλιστικό κίνημα χρησιμοποιήθηκε για να εξυπηρετήσει προσωπικές φιλοδοξίες και συντεχνιακά συμφέροντα. Αυτές οι προσωπικές εγωιστικές συμπεριφορές, που γίνονται εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και των συναδέλφων είναι παρασιτικές συμπεριφορές είναι μορφώματα. Ο υγιής ρόλος του συνδικαλισμού είχε παραγκωνιστεί και τη θέση του είχε πάρει ένα δεκανίκι των κρατούντων, εις βάρος των συναδέλφων και των συμφερόντων τους.
Ο καιροσκοπισμός, η προσωπική προβολή η αλλοτρίωση του σκοπού του συνδικαλισμού η προσπάθεια συνδιοίκησης είναι μόνο μερικοί από τους λόγους όπου μας οδήγησαν να ιδρύσουμε το έτος 2017 την πρωτοβάθμια Ένωση Λιμενοφυλάκων με έδρα την Πάτρα και την 01 Οκτωβρίου 2020 μαζί με άλλες τρεις πρωτοβάθμιες ενώσεις να γίνουμε ιδρυτικά μέλη της την Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (ΠΟΛ).
Η Ένωση Λιμενοφυλάκων ιδρύθηκε το 2017 ταράζοντας τα λιμνάζοντα συνδικαλιστικά ύδατα, δείχνοντας σε όλους τους συναδέλφους ότι υπάρχει και άλλος δρόμος και ότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Έχει έδρα την Πάτρα και περιλαμβάνει τους νομούς Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, και Ηλείας.
Εκπροσωπείται στο Δ.Σ. της Π.Ο.Λ., πλην εμού που βρίσκομαι στη θέση του Α’ Αντιπροέδρου, και από άλλα τρία ιδρυτικά μέλη στις θέσεις:
Ταμία (ΡΟΖΟΣ Γεώργιος),
Αναπληρωτή Γενικής Γραμματέως,(ΡΙΧΑΝΗ Μαρία),
Μέλους της Ελεγκτικής Επιτροπής (ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟ Χρύσανθο)
Από την πρώτη ημέρα που ιδρύθηκε η ΠΟΛ, οι συνάδελφοι έχουν δει ότι έχουμε φέρει πραγματικά μια νέα πνοή στα συνδικαλιστικά δρώμενα στο Λιμενικό Σώμα. Από το βήμα που μου δίνετε, θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους τους συναδέλφους ότι, θα αλλάξουμε με πολλή δουλειά, την υφιστάμενη τοξική κατάσταση. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τους συναδέλφους να ασχοληθούν πάλι με τα κοινά, να ψηφίζουν από ενδιαφέρον για κάτι καλύτερο και να πιστεύουν σε αυτό. Δουλεύουμε όλοι μαζί για να πάψει να υπάρχει φόβος και άγνοια. Θέλουμε οι συνάδελφοι να επιλέγουν την εκπροσώπησή τους με βάση την προσωπική τους ελεύθερη επιθυμία και όχι επειδή «απειλούνται» με δυσμένεια μετάθεσης και να ψηφίζουν υπό πίεση και εξαργυρώνοντας «προστασία» σε βάρδιες και ρεπό.
Πέρσι τέτοια εποχή, θυμάμαι, ότι εσείς και η Αντιπρόεδρος σας είχατε αντιμετωπίσει συνδικαλιστική δίωξη και την ΑΔΕΔΥ να σας στηρίζει κάνοντας λόγο για παράνομες μεταθέσεις.
Η δυναμική του σωματείου μας και η άμεση ανταπόκριση ως προς την ανεύρεση λύσεων σε πλείστα προβλήματα που απασχολούσαν τον κλάδο μας έγινε αφορμή για εκδικητικές συμπεριφορές προς τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου μας από πρόσωπα εντός του Λιμενικού Σώματος, που είδαν ότι η αποτελεσματικότητα της δράσης μας, ανέκοπτε την πελατειακή σχέση που είχαν δομήσει και προφανώς έχαναν προνόμια. Τα προβλήματα αυτά εντάθηκαν και μετά την ίδρυση της ένωσης Φθιώτιδας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές ανώνυμες καταγγελίες σε βάρος μελών του Δ.Σ, πλαστογράφηση ανακοινώσεών μας κ.λ.π.
Στις μεταθέσεις του 2019 έγινε το πρωτοφανές στα χρονικά και πέρα από κάθε συνήθη πρακτική σε δημοκρατική χώρα, να εκδοθούν εκ της Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος με την παρουσία και ενεργών συνδικαλιστών μετά ψήφου, μεταθέσεις σε εμένα ως Προέδρου καθώς και στην Αντιπρόεδρο της Ένωσης Λιμενοφυλάκων σε περιοχές εκτός των ορίων δικαιοδοσίας και συνδικαλιστικής μας δράσης. Κι ενώ οι συνδικαλιστές του Λιμενικού ποιούσαν την νήσσαν ή εδίωκαν άλλους συνδικαλιστές εντός του Σώματος, καταστρατηγώντας κάθε έννοια συνδικαλιστικής ελευθερίας και προσβάλλοντας τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος, οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ στη συγκυρία αυτή, στάθηκαν αρωγοί μας. Η Κεντρική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ πήρε ξεκάθαρα θέση και κατήγγειλε τη Διοίκηση του Λιμενικού για την ενέργειά της αυτή και την απόπειρα φίμωσης της συνδικαλιστικής μας δράσης, εκδίδοντας σχετικό δελτίο τύπου. Η δική μου μετάθεση μετά από προσφυγή κόπηκε για κοινωνικά κριτήρια. Της Αντιπροέδρου μου εκτελέστηκε. Η Ένωσή μας προχώρησε σε σειρά ενεργειών και ένδικα μέσα, αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει τελική έκβαση.
Θα θέλαμε να μας αναφέρετε επιγραμματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο λιμενικός, κύρια στην περιοχή που καλύπτει η Ένωσή σας. Ακούμε για παράδειγμα, για παραβίαση ωραρίου σε πλωτά κι υπηρεσίες, για ελλείψεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις, για ρουχισμό, που πληρώνει από την τσέπη του ο Λιμενικός κ.α.
Στην περιοχή συνδικαλιστικής μας δράσης έχουμε αρκετά προβλήματα σε εκπαίδευση, εξειδίκευση, εργασιακό επίπεδο, με κυριότερο την υποστελέχωση των Υπηρεσιών, όπου παρά τις διαβεβαιώσεις δεν έχει αποκατασταθεί η ελάχιστη οργανική του σύνθεση. Και στο θέμα των κτηρίων υπάρχουν προβλήματα αφού Λιμεναρχεία όπως Λ/Χ Κατακόλου – Ιτέας – Μεσολογγίου – Β΄Λ/Τ Πάτρας – ασφάλεια Κ.Λ Πάτρας δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Κρατητήρια δεν υπάρχουν κι αυτά που έχουν, όπως του Κ.Λ. Πάτρας, είναι για τον όγκο δουλειάς μη λειτουργικά. Επίσης η Ένωση μας με γόνιμο και λειτουργικό διάλογο έχει λύσει πολλά προβλήματα, έχει προτείνει λύσεις, παράλληλα όμως, έχει καταγγείλει παραβιάσεις ωραρίου, υπερεργασία, αντιστρατιωτικές συμπεριφορές ανωτέρων προς κατωτέρους καθώς και μη προώθηση ατομικών αναφορών των στελεχών.
Με τις μεταθέσεις το ζήτημα «ξέφυγε» φέτος. Ένα πολυαναμενόμενο ΠΔ πάει κι έρχεται στο ΣτΕ, το οποίο, από ότι φαίνεται, όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις ελπίδες των λιμενικών και των οικογενειών τους, αλλά σας γυρνάει δεκαετίες πίσω.
Πράγματι το Π.Δ.11/21 μας έχει γυρίσει πολλά χρόνια πίσω. Περιέχει διατάξεις που είναι ακόμη χειρότερες από αυτές που προέβλεπε ο νόμος 4676/20. Ως Π.Ο.Λ. θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε κάθε δικαίωμα αντίδρασης προσφεύγοντας ακόμα και στο ΣτΕ, αν χρειαστεί. Άποψή μου είναι ότι το Π.Δ. 33/09 με λίγες παρεμβάσεις ήταν το καλύτερο για το προσωπικό, όπου σεβόταν την οικογενειακή συνοχή τους υπηρετούντες στα πλωτά, τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους, τους συναδέλφους με σοβαρά προβλήματα υγείας κ.λ.π.
Πριν κλείσουμε θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;
Ναι. Κλείνοντας θέλω να πω ότι μόνο μέσω του υγιούς συνδικαλισμού με γνώση, ορθολογικότητα και αξιολόγηση των προβλημάτων, υπάρχει ελπίδα οι προβληματισμοί και τα αιτήματα των συναδέλφων να πάρουν επίσημη μορφή. Γι΄αυτό ζητάμε από τους συνάδελφους να μας δώσουν δύναμη, να επαναπροσδιοριστεί τοπικά και πανελλαδικά το διεκδικητικό πλαίσιο υπέρ των συναδέλφων.
Ζητάμε τη στήριξη τους με τις εγγραφές σε όλες τις πρωτοβάθμιες ενώσεις της Π.Ο.Λ για να παρουσιάσουμε διεξόδους σε χρόνια αδιέξοδα.
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΩΡΑ
Σας ευχαριστώ και σας περιμένω στην Πάτρα…