Αρ. Πρωτ: 08/2021
Η 26η Ιουνίου θεσμοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ,κατά το έτος 1987, ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους». Αποτελεί μία ημέρα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους.
«Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας κατά της Χρήσης και Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών – Μοιραστείτε στοιχεία, όχι ναρκωτικά – Σώστε ζωές – είναι μία έκκληση για αλληλεγγύη» τονίζει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών μας προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία να συζητήσουμε και να αναδείξουμε την διάσταση του προβλήματος και τις δραματικές συνέπειες από την χρήση των Ναρκωτικών ουσιών.
Η χρήση ναρκωτικών και η παράνομη διακίνηση τους επηρεάζουν πολύ αρνητικά την ανάπτυξη και τη σταθερότητα σε όλο τον κόσμο. Είναι πραγματική αφαίμαξη της οικονομίας, διαλύει ψυχικά τους χρήστες και τις οικογένειες τους.
Δυστυχώς πλέον παρατηρείται η χρήση και η εμπορεία κοκαΐνης , του σκληρού ναρκωτικού «των πλουσίων», και από άτομα αρκετά νεαρής ηλικίας. Η πεποίθηση ότι η κοκαΐνη είναι το ναρκωτικό των πλουσίων δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορους το σύνολο της κοινωνίας και κυρίως τους γονείς των εφήβων. Πλέον η διάθεση του εν λόγω ναρκωτικού γίνεται και σε «μισαδάκια», δηλαδή σε ποσότητα ίση σχεδόν με μισό γραμμάριο ούτως ώστε να είναι οικονομικά προσβάσιμο σε μεγαλύτερη μερίδα πληθυσμού, αφού η τιμή διάθεσης κυμαίνεται στα 50 ευρώ με κύριο στόχο την αύξηση του «καταναλωτικού κοινού». Είναι σύνηθες το φαινόμενο στη συνέχεια τα εξαρτώμενα αυτά άτομα, συνήθως μη ικανά για τις οικονομικές απαιτήσεις της χρήσης των ναρκωτικών, να χρησιμοποιούνται από τα κυκλώματα ως διανομείς ή μεταφορείς των ναρκωτικών για να ξεπληρώσουν τα «χρωστούμενα» και να διασφαλίσουν τις δόσεις τους.
Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή για την πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών έχει αναπτύξει διαχρονικά συνεργασίες με συναρμόδιές υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών τόσο σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια για την αποτελεσματικότερη καταπολέμησης της διακίνησης των ναρκωτικών, πλέον των υπολοίπων δράσεων του, ίδρυσε τις Περιφερειακές Ομάδες Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν). Ομάδες με ειδική εκπαίδευση στις οποίες είναι ενταγμένες και οι ομάδες Κ9 ( σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών με τον συνοδό-χειριστή τους) οι οποίες επιχειρούν και εκτός περιοχής αρμοδιότητας της Λιμενικής Αρχής στις οποίες έχουν έδρα με αποστολή την πρόληψη και καταστολή εγκλημάτων εμπορίας, διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών σύμφωνα με την εκάστοτε νομοθεσία.
Στην Κρήτη έχουν δημιουργηθεί δύο Περιφερειακές Ομάδες Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν). Οι δύο αυτές ομάδες έχουν ήδη στο ενεργητικό τους αρκετές επιτυχίες και αυτό είναι αποτέλεσμα του υψηλού επαγγελματικού φρονήματος αλλά και του ιδιαίτερου ζήλου που διακατέχει τα στελέχη που τις απαρτίζουν. Πρέπει να τονίσουμε και την άψογή συνεργασία των υπολοίπων Υπηρεσιών και στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ όποτε και όπου απαιτήθηκε η συνδρομή τους στις επιχειρήσεις των Π.Ο.ΔΙ.Ν και της εποπτεύουσας υπηρεσίας του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος (ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ).
Στη μάχη για την καταπολέμηση της διαρκώς αυξανόμενης χρήσης και κατ’ επέκταση της εμπορίας των ναρκωτικών ουσιών απαιτείται η διαρκής επαγρύπνηση των αρμοδίων υπηρεσιών. Ζητείται από την πολιτική και φυσική ηγεσία του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ η έμπρακτή στήριξη των Π.Ο.ΔΙ.Ν και των στελεχών που τις απαρτίζουν με την περαιτέρω ενίσχυση των ειδικών ομάδων (Π.Ο.ΔΙ.Ν) με στελέχη και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, την απεμπλοκή των Π.Ο.ΔΙ.Ν από καθήκοντα πέραν της κύριας αποστολής τους καθώς και η δημιουργία νέων Π.Ο.ΔΙ.Ν σε περιοχές όπου παρατηρείται διόγκωση του φαινομένου ούτως ώστε να εκτελούν απρόσκοπτα το έργο τους και να επιτύχουν το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα κατά της δίωξης των ναρκωτικών συμβάλλοντας τα μέγιστα στην Ελληνική Κοινωνία.