Αναφέρουν συγκεκριμένα:
«Η κυβέρνηση δημοσίευσε τα ΦΕΚ Β 4913 & 4914/21 //22-10-2021 σχετικά με το νέο οργανόγραμμα του Λιμενικού Σώματος. Το νέο οργανόγραμμα, σε συνδυασμό με το Προεδρικό Διάταγμα 11/2021, δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή. Η κυβέρνηση ενσωματώνει στο νέο οργανόγραμμα του Λιμενικού 1.427 οργανικές θέσεις. Οι 900 από αυτές κατανέμονται στο Ανατολικό Αιγαίο.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επαίρεται ότι αυξάνει τις οργανικές θέσεις του Λιμενικού. Μετά το νέο οργανόγραμμα παρατηρείται το εξής οξύμωρο. Οι υπηρεσίες της ηπειρωτικής Ελλάδος βρίσκονται σχεδόν στο 100% της προβλεπόμενης σύνθεσης σε προσωπικό, ενώ οι Λιμενικές Αρχές του Αιγαίου στο 40%.
Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για έκτακτες μεταθέσεις προκειμένου να υπάρξει ισορροπία στην οργανική δύναμη όλων των υπηρεσιών και κυρίως στην ενίσχυση των νησιών.
Στην πράξη δημιουργούνται, μεταξύ άλλων, δύο βασικά προβλήματα. Το πρώτο, με βάση την νέα ανακατανομή θα πρέπει να μετατεθούν περίπου 2.000 Λιμενικοί από τις κεντρικές υπηρεσίες προς τα νησιά. Το δεύτερο, είναι δεδομένο ότι η ανακατανομή αυτή θα καθηλώσει όλους τους υπηρετούντες στα νησιά για πολλά, ακόμη, έτη. Οι υπηρετούντες στα συγκεκριμένα νησιά δεν θα μπορούν να μετατεθούν προς τον τόπο επιλογής τους, αφού οι υπηρεσίες τους θα φαίνονται συνεχώς υποστελεχωμένες.
Τελικά αυτή η ανατροπή στην ισορροπία του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ δεν πείθει κανέναν ότι ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες. Δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που διαφημίζονται από την κυβέρνηση ότι λύνει.
– Να εξασφαλίσει το δικαίωμα των υπηρετούντων στα νησιά για πολλά έτη να μπορούν να μετατεθούν στον τόπο της επιλογής τους;
– Να καταργηθεί το νέο ΠΔ για τις μεταθέσεις που μεταξύ άλλων, μετατρέπει όλους τους λιμενικούς σε υποψήφιους για τακτική μετάθεση, απόσπαση ή έκτακτη μετάθεση χωρίς κριτήρια.
– Να εξασφαλίσει τη στελέχωση των υπηρεσιών της υπόλοιπης χώρας, που με την νέα ανακατανομή θα φαίνονται (μόνο) στα χαρτιά υπερ-στελεχωμένες».