Κώδικας Δεοντολογίας Λιμενικού

Την τελευταία δεκαετία, με την έξαρση του μεταναστευτικού ζητήματος το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ έχει αποκτήσει μια εντελώς διαφορετική επιχειρησιακή υπόσταση από αυτή που είχαμε γνωρίσει μέχρι και τότε, με αυξημένες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις .

Συνάδελφοι που υπηρετούν όχι μόνο στο Ανατολικό Αιγαίο αλλά και στην υπόλοιπη επικράτεια εμπλέκονται καθημερινά σε συμβάντα ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα εκθέτοντας σε κίνδυνο την ατομική τους ακεραιότητα αφού τα επικίνδυνα περιστατικά αποτελούν μέρος της υπηρεσιακής καθημερινότητάς τους .

Αν και επιχειρούνται κάποια βήματα στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης των στελεχών στις παραγωγικές σχολές δυστυχώς οι περισσότεροι συνάδελφοί που επιχειρούν δεν έχουν τα κατάλληλα εφόδια ώστε να μπορέσουν να θωρακίσουν τους ίδιους και τις υπηρεσίες που υπηρετούν από δυσάρεστες εξελίξεις.

Αναφερόμαστε στην διαρκή εκπαίδευση και ιδίως όμως στον κώδικα δεοντολογίας που θα καθορίσει επακριβώς τις απαιτούμενες ενέργειες και τις διαδικασίες που προβλέπονται για τις περιπτώσεις που απαιτείται η εμπλοκή των στελεχών σε συμβάντα που απαιτούν επιχειρησιακή επέμβαση.

Θα πρέπει να τονιστεί πως στην ΕΛ.ΑΣ. με το ΠΔ 254/2004 έχει θεσπιστεί ο κώδικας δεοντολογίας του αστυνομικού που περιγράφει λεπτομερώς τα όσα προβλέπονται για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων των Αστυνομικών οργάνων.

Από όσο γνωρίζουμε και στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ εδώ και αρκετά χρόνια είχε επιχειρηθεί να θεσπιστεί ανάλογο νομικό πλαίσιο  που θα προβλέπει την προστασία των πολιτών αλλά και των στελεχών χωρίς όμως να έχουμε απτό αποτέλεσμα καθώς όπως και πολλά άλλα ανάλογα εγχειρήματα το προσχέδιο του ΠΔ παρέμεινε κλειδωμένο στα συρτάρια των αρμόδιων.

Τα πρόσφατα περιστατικά που δυστυχώς οδηγούν τους συναδέλφους απολογούμενους για χειρισμούς κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, επιτάσσουν όσο ποτέ την αναγκαιότητα θέσπισης Κώδικα δεοντολογίας του Λιμενικού και την σχετική ενημέρωση των στελεχών μέσω οργανωμένων σεμιναρίων  καθώς εκλείπει παντελώς  από το Σώμα η οργανωμένη εκπαίδευση- μετεκπαίδευση του προσωπικού.

Καλούμε τον Αρχηγό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. να αναλάβει πρωτοβουλίες για την θωράκιση των στελεχών με γνώμονα τον σεβασμό στην αξία του ανθρώπου και την προστασία των δικαιωμάτων του ατόμου ως μέλος του κοινωνικού συνόλου.

Για το ΔΣ

%CF%83%CF%86%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B4%CE%B1%20%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%85%2004-2024%20%CE%91%CE%B8%CE%BF%CF%852