Ο Πρόεδρος της ΠΟΛ στα ΜΜΕ της Ρόδου για το μεταναστευτικό

%CE%9A%CE%A5%CE%A1%CE%91%CE%9D%CE%97%CE%A3-%CE%9A%CE%A9%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%A3-2-696x483

 Δελτίο Τύπου

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών Κώστας Κυράνης μίλησε για το μεταναστευτικό στο RealVoice 99.5 της Ρόδου, στην εκπομπή του  “Μαζί στις 10” φιλοξενούμενος  της Νατάσα Παμπρή.

Σχετικές δηλώσεις του αποτυπώθηκαν στην Δημοκρατική της Ρόδου.


Ηχητικό απόσπασμα από το RealVoice 99.5 της Ρόδου

RealVoice 99.5


Απόσπασμα από την ηλεκτρονική σελίδα Δημοκρατική.

Κώστας Κυράνης: «Πρέπει να διαφυλάξουμε και το χαρακτήρα των  νησιών που είναι  τουριστικοί προορισμοί»

Ο κ. Κυράνης που αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λιμενικοί στα νησιά του Αιγαίου από το 2015 που ξεκίνησε το μεταναστευτικό στη χώρα μας μέχρι και σήμερα, επεσήμανε ότι πολλοί συνάδελφοί του που διανύουν πλέον την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους δεν έχουν τις ίδιες αντοχές, άρα είναι αναγκαίο να εισέλθει «νέο αίμα» στο Σώμα για ενίσχυση του προσωπικού και τόνισε τα εξής: “Τo μεταναστευτικό το βιώνουμε τόσο ως Λιμενικό Σώμα και ως χώρα και ως Ευρώπη στην έξαρσή του από το 2015. Άρα συμπληρώνουμε μία δεκαετία με αυξομειώσεις στις οποίες εμείς καλούμαστε ν’ αντεπεξέλθουμε στις ροές, όποτε αυτές διογκώνονται ή όποτε αυτές περιορίζονται. Αυτή τη στιγμή ζούμε μία έξαρση του φαινομένου και αυτό που διαπιστώνουμε εμείς πιο έντονα είναι το ό,τι έχει ανοίξει η βεντάλια των περιοχών στις οποίες κινούνται οι ροές αυτές, φτάνοντας μέχρι και την Κρήτη σε έντονο φαινόμενο για πρώτη φορά στην ιστορία του μεταναστευτικού ζητήματος, κάτι που μας υποχρεώνει να αυξήσουμε και τη δική μας ενέργεια και παρουσία στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο. Όσον αφορά τα μέσα, η αλήθεια είναι ότι γίνεται μία τεράστια προσπάθεια από το Λιμενικό σώμα τα τελευταία χρόνια να προμηθευτούμε νέα σκάφη, τα οποία θα μπορέσουν να διαχειριστούν το ζήτημα. Αυτό όμως που εμείς οφείλουμε να πούμε ως εκπρόσωποι των εργαζομένων είναι ότι η οργανική σύνθεση του Λιμενικού παραμένει σταθερή και σε χαμηλό επίπεδο συγκριτικά με την προβλεπόμενη οργανική σύνθεση, δηλ. από τις 9.500 που θα έπρεπε να υπηρετούν, αυτή τη στιγμή υπηρετούν περίπου 7.800 που σημαίνει ότι από κάπου λείπουν αυτά τα στελέχη και ίσως για πρώτη φορά η κυβέρνηση θα έπρεπε να το δει σοβαρά το ζήτημα αυτό και να μπορέσει να κάνει προσλήψεις μεγάλου μεγέθους, ώστε να μπορούν οι συνάδελφοι να είναι περισσότεροι, αλλά και αυτοί οι οποίοι υπηρετούν στα νησιά κυρίως που υπάρχει μεταναστευτική ροή να ξεκουράζονται, γιατί έχει αυξηθεί και ο μέσος όρος ηλικίας των συναδέλφων και δυστυχώς με 50άρηδες και με 55άρηδες είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούμε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Άρα η δική μας προσέγγιση σε αυτή την περίπτωση είναι να μπούνε νέα παιδιά, ήδη υπάρχει διαδικασία μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, ο αριθμός κρίνεται ότι είναι μικρός, γίνονται βέβαια κάποιες προσπάθειες για εξειδικευμένο προσωπικό κυρίως για κυβερνήτες και μηχανικούς σκαφών που αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα όσον αφορά την εξέλιξη τους μέσα στο σώμα αλλά θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του προσωπικού γιατί το κομμάτι του εξοπλισμού και σε συνεργασία με τη Frontex θεωρώ ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο”.

 Ο κ. Κυράνης πρόσθεσε ότι “καταβάλλεται υπερπροσπάθεια των στελεχών στα νησιά, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και καταπόνηση των συναδέλφων και όσο περνάει ο καιρός δημιουργούνται και μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς όταν αυτό το κάνεις επί 10 χρόνια και επιβαρύνεται και η αντοχή του στελέχους αλλά και η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο για να μπορεί να είναι ο συνάδελφος ακμαίος και παρόν καθημερινά επί 24ώρου βάσης σε αυτό το δύσκολο έργο. Οι πραγματικές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος είναι στις 10.500, οπότε αν δούμε πιο ρεαλιστικά πόσοι θα έπρεπε να μαστε και πόσοι είμαστε, είμαστε κατά πολύ λιγότεροι. Εκεί θα πρέπει η κυβέρνηση και εκεί είναι και ο αγώνας που κάνουμε εμείς να προσπαθήσουμε να αυξηθούν οι υπηρετούντες στο Λιμενικό Σώμα”, σημείωσε σχετικά.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών για την διαφοροποίηση των προορισμών που επιλέγουν πλέον τα κυκλώματα διακίνησης, καθώς έχουν βάλει στο στόχαστρο τα τουριστικά νησιά και έρχονται με κότερα, θαλαμηγούς, σκάφη πολυτελείας με μεγάλες μηχανές ή ευέλικτα φουσκωτά για να διαφεύγουν γρήγορα, ο κ. Κυράνης υπογράμμισε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν έχει μία σταθερά. “Τόσο και τα μέσα, τόσο και οι άνθρωποι από τις χώρες που προέρχονται, διαρκώς μεταβάλλονται. Άρα δηλαδή είναι μία κατάσταση την οποία καλούμαστε να τη διαχειριστούμε καθημερινά με διαφορετικά δεδομένα οπότε θα τα δούμε και σε τουριστικά μέρη, θα δούμε και μέσα που δεν έχουμε ξαναδεί, θα δούμε και σημεία που μέχρι τότε δεν είχαν προσεγγίσει, είναι μία κατάσταση η οποία διαρκώς μεταβάλλεται τα τελευταία χρόνια αυτό εμείς πρέπει να κάνουμε να είμαστε πιο έτοιμοι θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι θέλουν να βρεθούν σε ένα μέρος ασφαλές, σε μία χώρα όπως είναι η Ελλάδα, δίνουν όλο το βιος τους, για να βρεθούν εκεί”.

Για τις καθημερινές μάχες που δίνουν οι λιμενικοί στο Αιγαίο και το περιστατικό που συνέβη την περασμένη Κυριακή μεταξύ Κω-Νισύρου, με τραυματίες λιμενικούς και διακινητές, στην προσπάθεια καταδίωξης των δουλεμπόρων και τον εμβολισμό του περιπολικού σκάφους του Λ.Σ., ο κ. Κυράνης ερωτήθηκε το πόσο κοντά είναι ο κίνδυνος ακόμη και να θρηνήσουμε θύματα και επεσήμανε: «Αυτό είναι κάτι το οποίο ισχύει τα τελευταία 10 χρόνια, καμιά φορά μεταξύ μας λέμε ο Θεός βοήθησε και δεν θρηνήσαμε θύματα, δεν θρηνήσαμε συναδέλφους. Δυστυχώς, οι συνάδελφοί μας καθημερινά βρίσκονται σε κίνδυνο γιατί όταν καλείσαι στη θάλασσα με οποιαδήποτε συνθήκη είναι πολύ δύσκολο καθώς δεν ξέρεις ακριβώς απέναντί σου τι υπάρχει, αν θα υπάρχουν παιδιά, αν θα υπάρχουν ένοπλοι, αν θα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο, εμείς το πρώτο που κοιτάμε να κάνουμε είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ώστε οι άνθρωποι αυτοί με ασφάλεια να μεταφερθούν στη στεριά και από κει και πέρα να φυλάξουμε και τη δική μας ακεραιότητα για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν. Στη θάλασσα δεν έχεις τη δυνατότητα κάλυψης μίας και είναι ανοιχτό πέλαγος αλλά και δεν ξέρεις τι ακριβώς έχει μέσα η βάρκα. Άρα πρέπει να είσαι εκπαιδευμένος και έτοιμος και το Λ.Σ. προσπαθεί όσο είναι δυνατόν να εκπαιδεύει τα στελέχη, αλλά δυστυχώς δεν είναι πάντα εφικτό το να υπάρχει μία αίσια έκβαση για αυτό και τον τελευταίο καιρό διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν και συμβάντα που καταλήγουν σε άσχημες καταστάσεις”.

Για την περίπτωση της Ρόδου που αντίστοιχο θέμα αντιμετωπίζει και η Κρήτη, ο κ. Κυράνης τόνισε: «Το ίδιο πρόβλημα πλέον έχει μεταφερθεί και στην Κρήτη ένα νησί που μέχρι τώρα δεν έχει απασχολήσει ποτέ το μεταναστευτικό ζήτημα, δυστυχώς και εκεί αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και θα πρέπει να το δούμε συνολικά ως χώρα ότι επειδή τα νησιά αυτά είναι και τουριστικοί προορισμοί θα πρέπει να διαφυλάξουμε και το χαρακτήρα του νησιού, να μη χαθεί αυτό το κομμάτι. Είμαστε ευγνώμονες που ως Έλληνες έχουμε τα νησιά μας και κάνουμε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να χαίρονται με την παρουσία τους εδώ Άρα θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση να μην χαθεί ο τουρισμός από αυτά τα νησιά και να μην αλλάξει η μορφή στο πιο ωραίο κομμάτι της Ελλάδος».

  Πηγή:www.dimokratiki.gr


Πηγή : Γρ. Τύπου-Μέσων Ενημέρωσης Π.Ο.Λ.





Νεότερη Παλαιότερη